X Onze afleveringskosten bedragen €695,- inclusief nieuwe apk, afleveringsbeurt en 6 maand Bovag garantie (auto's > € 4500,-)
Mail ons
info@whlease.nl
Bel ons
+31 (0)541 820 011

Op vakantie met de elektrische auto: 4 handige tips!

Op vakantie met de elektrische auto. Is het iets om te vermijden of om juist te omarmen? En wat komt er aan voorbereiding allemaal bij kijken? 

Wanneer het om reizen met de elektrische auto gaat, komt ‘range anxiety’ geregeld aan de orde. Het is de angst om niet voldoende bereik te hebben met je accu, waardoor je de plaats van bestemming niet zou halen. Deze angst kan je ervan weerhouden om een mooie reis te maken. Maar met deze 4 tips is dat helemaal niet nodig!

1. Plan je reis

Wanneer het gaat om het plannen van je reis, komt er met een elektrische auto wel meer bij kijken dan alleen het invullen van de routeplanner.

Ten eerste is het goed om te weten welke actieradius jouw auto in de praktijk heeft. Na hoeveel kilometer moet de auto écht weer opgeladen worden? Als je dit vooraf weet, dan kan je daar rekening mee houden in je planning. Joost ken je misschien nog wel van onze LinkedIn post. Hij weet bijvoorbeeld dat zijn Skoda Enyaq een theoretisch maximaal bereik heeft van 537 km. Door rustig op te trekken en niet harder te rijden dan de toegestane snelheid, heeft hij 493 km weten te rijden, zonder tussentijds op te laden. En dat met name binnen de bebouwde kom!

Als je dan weet waar je auto toe in staat is, kan je de routeplanner erbij pakken. Joost is met zijn gezin naar Italië gereden. De apps van Android Auto en Shell Recharge hebben hem goed geholpen om na te gaan waar hij de auto aan de paal kon zetten langs de route. “De mogelijkheid tot opladen onderweg was goed. In Zwitserland staan er laadpalen op de parkeerplaatsen langs de snelweg.” Doorgaans kan de navigatie van je auto je ook heel goed op weg helpen met je routeplanning.

Afhankelijk van je bestemming, is het misschien wel nodig om je reis te verdelen over meerdere dagen. Met een elektrische auto heb je nu eenmaal minder bereik dan met een auto op brandstof. En om te voorkomen dat jij en je reisgenoten als sardientjes in de auto moeten slapen, is het een goed idee om van tevoren een overnachting te boeken. Heeft je accommodatie een laadpaal? Dan is dat helemaal ideaal!

Als je al rondrijdt in een elektrische auto, dan heb je zonder meer een laadpas op zak. Controleer voordat je op reis gaat of je er ook buiten Nederland gebruik van kan maken. Zorg er anders voor dat opladen in de EU geactiveerd is. Mocht je dit toch vergeten: vaak is er ook de mogelijkheid te betalen via een app, waar je creditcard of bankrekening aan gekoppeld moet worden. 

2. Let op je rijstijl

We hebben hier al even bij stilgestaan, maar je rijstijl heeft invloed op hoeveel energie je er doorheen jaagt. Met rustig en zo constant mogelijk rijden kom je verder. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd als je vooral over de snelweg rijdt. Rijd je over kronkelweggetjes en heuvels, houd er dan rekening mee dat dit ook meer van je accu vraagt.

Joost heeft in elk geval ervaren dat rustiger rijden loont! “Elektrisch rijden heeft mijn behoefte om hard te rijden verminderd. Vroeger jakkerde ik over de snelweg met mijn benzineauto om zo snel mogelijk op mijn bestemming te zijn. Bij aankomst was ik dan heel moe. Door rustiger te rijden, maak je langere afstanden zonder te moeten laden. Ook zie ik nu meer van de omgeving onderweg, in plaats van alleen de achterlichten van mijn voorganger.”

3. Combineer het nuttige met het aangename

Hoewel deze tip een zeer voor de hand liggende is, kan het je helpen om niet als een berg tegen het reizen op te zien. Wanneer je onderweg de auto aan de lading hebt, combineer dat dan met een plaspauze, een koffiepauze, even de benen strekken of met een lekkere lunch. Even een break is tijdens een lange reis namelijk net zo hard nodig als het opladen van je auto. Voor de kinderen van Joost bleek het ook heel handig: “Tijdens de twintig minuten dat de kinderen plaspauze houden, is de auto tot minstens 80% opgeladen. Wachten op het laden is er dus nagenoeg niet bij.”

De kinderen zelf vinden op vakantie gaan met de elektrische auto best leuk. “Het is lekker relaxend”, zegt de jongste, “behalve als we ruzie maken.” Maar het vaker stoppen met de auto vinden ze zowel irritant (lekker eerlijk) als gunstig: “Vaak je benen strekken is wel fijn” en “het is wel handig om naar de wc te kunnen.”

4. Stel je erop in! 

Houd er rekening mee dat je reis anders gaat, dan wanneer je met een brandstofauto op vakantie gaat. Wanneer je je daarop instelt, scheelt dat een hoop stress. En misschien valt het je dan reuze mee!

Een eerste keer met een elektrische auto op vakantie gaan, kan je best wat nerveus maken. Maar een goede voorbereiding maakt een groot verschil. “Vooraf dachten we dat het spannend zou worden, maar we zijn nog nooit zo ontspannen op vakantie geweest. Nu zijn we direct op vakantie zodra we van huis wegrijden. Ik heb echt twee dagen vakantie gewonnen.” Nu jij nog. Hoe pak jij je reis aan?

op vakantie met de elektrische auto