X Onze afleveringskosten bedragen €695,- inclusief nieuwe apk, afleveringsbeurt en 6 maand Bovag garantie (auto's > € 4500,-)
Mail ons
info@whlease.nl
Bel ons
+31 (0)541 820 011

Bijtelling en buitenspel, wat hebben ze gemeen?

Dat buitenspel een situatie op het voetbalveld is en dat bijtelling met auto’s te maken heeft, dat zullen de meeste mensen wel weten. Maar wat hebben bijtelling en buitenspel met elkaar gemeen? Nou, ze vallen allebei in de categorie van de klok en de klepel. We hebben over bijtelling en buitenspel gehoord, maar weten wat het precies is? Dat is een ander verhaal. Als het om auto’s gaat, hoeven we gelukkig geen kennis te hebben van voetbalregels. Het is wel handig om te weten wat bijtelling is, zéker als je een zakelijk rijder bent. Wij leggen hier kort uit wat de betekenis is van bijtelling.

Wat is bijtelling nou eigenlijk?

Bijtelling is de belasting die je betaalt wanneer je privé gebruik maakt van je zakelijke leaseauto. Omdat het rijden in een zakelijke leaseauto gezien wordt als ‘extra loon’, dien je hierover ook belasting te betalen. Net als dat je over je ‘basissalaris’ ook belasting dient te betalen. De regel is daarom: Rijd je privé meer dan 500 kilometer per jaar in je zakelijke auto, dan draag je belasting af aan de overheid in de vorm van bijtelling. 

En hoe wordt bijtelling dan berekend?

Hoeveel je betaalt, hangt onder andere af van de cataloguswaarde van de auto. Die waarde wordt bepaald door de fabrikant. Voor auto’s die jonger zijn dan 15 jaar, betaal je maximaal 25% van de cataloguswaarde.

De hoogte van je bijtelling is daarnaast afhankelijk van de hoeveelheid CO2 die de auto uitstoot. Om mensen aan te moedigen zo milieuvriendelijk mogelijk te rijden, is de bijtelling voor auto’s die weinig tot geen CO2 uitstoten lager. Voor elektrische auto’s uit 2022 betalen rijders bijvoorbeeld 16% bijtelling. Dit percentage geldt nog voor auto’s die tot en met 2024 nieuw gekocht worden. Over nieuwe elektrische auto’s die in 2025 gekocht en onder de bijtellingsregels vallen, moet 17% bijtelling betaald worden. En vanaf 2026 is dat zelfs 22%. Auto’s mogen vanaf het moment van aankoop 5 jaar gebruik maken van het dan geldende bijtellingspercentage. Het loont dus om nog voor het eind van een jaar een nieuwe auto te gaan rijden, omdat je dan nog net het lagere bijtellingspercentage mag rekenen.

En hoe gaat de betaling van bijtelling?

Het uiteindelijke bedrag dat je aan bijtelling moet betalen, wordt bij je brutoloon opgeteld. De rekening krijg je daarom niet apart op je deurmat of in je inbox, maar je betaalt het via de inkomstenbelasting. Leuker maken ze het niet, misschien wel wat makkelijker.

Zo, we hopen dat we het fenomeen bijtelling in ieder geval goed aan je hebben uitgelegd. Dat wanneer het onderwerp een volgende keer voorbij komt, jij precies weet waar het over gaat. Maar mocht je nou een van die mensen zijn die niet weet wat buitenspel is, dan verwijzen we je graag door naar je voetballiefhebbende familielid of vriend(in).

Ben jij benieuwd wat bijtelling voor jouw situatie kan betekenen? Wij helpen je graag met het geven van een schatting.

Bijtelling