5 Tips: Welk merk leaseauto past bij jouw bedrijf?
Het uitzoeken van een leaseauto voor je bedrijf is net zoals je outfit kopen voor een sollicitatiegesprek. Je hebt een bepaalt budget, wilt representatief overkomen en het moet passen bij wie jij bent. Wij geven je 5 tips zodat je makkelijk kan kiezen welk merk leaseauto past bij jouw bedrijf.
1. Prijs
Een budget. We komen er niet onderuit. Er is altijd een budget om rekening mee te houden. Zodra je weet hoeveel je maandelijks uit kan geven aan je leaseauto, is je zoektocht al begonnen.
2. Imago
Binnen je budget zoek je vervolgens een auto die past bij jouw bedrijf. Wat wil je uitstralen naar je klanten? En past de reputatie van het automerk daarbij? Een Volkswagen Golf zou bijvoorbeeld perfect werken voor een sportschooleigenaar: sportief en betrouwbaar. Wat dat is wat je als sportschoolbezoeker wilt zien, toch? En als je als interieurarchitect een Audi rijdt, dan breng je het gevoel van luxe over. Wanneer klanten dan je goede reviews lezen, dan klopt dat bij het gevoel dat ze kregen toen ze je zagen aankomen rijden. Aan jou als ondernemer of vertegenwoordiger natuurlijk de taak om die betrouwbare of luxe indruk ook echt waar te maken.
3. Milieuaspecten
De een hecht er meer waarde aan dan de ander, maar het overwegen van milieuaspecten is zeker een tip om je mee te geven. Wil je een auto leasen die weinig tot geen CO2 uitstoot, dan vallen de auto’s die volledig op brandstof rijden al af. Zie je volledig elektrisch rijden niet zitten, maar wil je je brandstofverbruik wel laag houden, dan kan je op zoek naar auto’s die zuinig zijn in verbruik. Zo kan die sportschooleigenaar 5,20 liter per 100 kilometer rijden met een Golf uit 2022. De Golf heeft zelfs nog hybride en elektrische varianten, mocht dat toch de voorkeur hebben.
4. Brandstofkosten
Wanneer je een full operational leasecontract hebt, zijn de brandstofkosten de enige kosten die je maakt naast je maandelijkse lease lasten. Wil je besparen op die kosten, ga dan eens na hoeveel kilometers de auto gaat maken. Duik vervolgens eens in de actuele kosten van brandstof. De routeplanner van de ANWB kan je hier goed bij helpen. Die geeft overigens niet de verwachte kosten aan van het opladen van je elektrische auto, daarom geven we hier nog even een schatting daarvan.
Voor elektrisch rijden variëren de kosten tegenwoordig tussen de €0,30 en de €1,00 per kWh. Dat is afhankelijk van je laadpas en of je bij een publieke laadpaal normaal laadt of dat je een snellader gebruikt. Wordt de auto aan huis opgeladen, dan geldt het tarief van de eigen energieleverancier. Met zonnepanelen op het dak kom je dan natuurlijk het meest gunstigst uit.
5. Opties
Een laatste punt om over na te denken zijn de opties die een auto te bieden heeft. Denk bijvoorbeeld aan de veiligheidsaspecten. Is het aantal airbags naar je wens? En hoe hoog scoort de auto van je voorkeur in de crashtest? Als jij of je medewerkers veel onderweg zijn, dan wil je daar vast even goed bij stilstaan.
En als je veel onderweg bent, is je auto dan je kantoor op wielen? Wellicht dat je dan wil kiezen voor een auto met een ingebouwde GPS, een touchscreen-interface en de mogelijkheid om zo veilig mogelijk gebruik te maken van je smartphone.
Of je nu luxe of sportiviteit wil uitstralen of CO2 bewust wil rijden met veel opties; voor elke ondernemer is er ruime keus. Met deze vijf tips maak je die keus wat makkelijker. Waar let jij op bij het kiezen van jouw leaseauto?